ПРАЗНИК НА ТАЛАНТИТЕ – ОБЕДИНЕНИ В ИМЕТО НА АПОСТОЛА

 

„ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ”

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

ПРАЗНИК НА ТАЛАНТИТЕ – ОБЕДИНЕНИ В ИМЕТО НА АПОСТОЛА

В истински празник на талантите се превърна честването на патронния празник на ОУ „Васил Левски”, с. Студена и отбелязването на 166–тата годишнина от неговото основаване. Акцент както в тържествата, така и в новия брой на вестник „Будилник на ХХІІ век”, издаван от клуб „Млад журналист”, бе съвременния облик на училищната институция, част от учениците и учителите като личности, доказващи крилатата фраза на Апостола, „че времето е в нас и ние сме във времето”.

Специални гости на патронния празник бяха учениците и учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Дивотино. Макар че пристигнаха със закъснение в Студена, те не бяха забравили нито усмивките, нито доброто си настроение. Очаквани с нетърпение, децата мигновено се включиха в предварително подготвените клубове за работа по интереси – най-малките моделираха и конструираха, а по-големите се понесоха на крилата на музиката и танците – един истински вихър от преживявания както в народните ритми, така и със съвременно звучене. Други – носещи журналистиката в сърцата си, се уединиха в своето пространство, за да подготвят въпросите за импровизираната пресконференция и за да се запознаят с техниката, която ще използват.  Безспорно по-бурни емоции предизвика футболната среща между отборите на двете училища. Ярките жълти екипи на футболистите от Дивотино и синята визия на отбора на Студена показаха невероятен боен дух и спортсменска игра. Окуражавани от своите агитки, те показаха най-доброто от себе си, без да се стига до грубости, с които традиционно сме свикнали да свързваме отделни моменти от този спорт. Показаха и силна воля за победа, и градивна амбиция, и майсторска игра. Един наистина образцов приятелски мач!

През това време клубовете вече бяха направили своите изложби – конструиране, моделирани човешки фигури, прекрасно изрисувани от най-голямата група – на художниците - съдове, предмети, животни. Клубът на историците също впечатли с прецизно изработените и подредени материали за Апостола, които привнесоха онази нотка на чист патриотизъм, която звъни в сърцето на всеки истински българин.

Последва и пресконференция с директорите на двете училища – журналистите бяха подготвили кратки, но точни въпроси. Госпожа Тренчева – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Дивотино,  представи своето училище. Тя увлекателно разказа не само за неговото възникване, но и за Левски, който се предполага, че е бил в дивотинския манастир „Света Троица” и  е преследван там от турците. Гостите представиха презентация под надслов „130 години ОУ -  с. Дивотино” и запознаха присъстващите с неговата дейност през годините. Какво е за вас Левски? – беше поредния въпрос на журналистите. Жест – изненада от страна на учениците от с. Дивотино бе изчерпателната презентация, посветена на Васил Левски – един ценен урок по родолюбие, поднесен в изключително професионално изработен, подробен и интересен вариант. Госпожа Тренчева и госпожа Димитрова не успяха да постигнат консенсус относно това какви ще бъдат учителите и учениците на ХХІІ век, но бяха единодушни, че съвременното състояние на двете училища е достатъчно предизвикателно и отговорно, за да правят опити за проникване в необозримото бъдеще.

И ако до този момент някой все още е имал съмнения, че ще му бъде скучно, те със сигурност бяха попилени от изявите на талантите на двете училища. „Хубава си, моя горо”, в изпълнение на Жулиета от 6 клас и „Къде си, вярна ти любов народна”, изпълнена от Йоанна от 6 клас от ОУ – Студена развълнува отявлените патриоти, а „Приятели” на „Тоника” повиши настроението на децата, които пригласяха.

Прекрасен народен танц, под музикалния съпровод на учителя по музика Иван Иванов от ОУ - Дивотино, разлюля сградата на училището – танцьорите бяха невероятно жизнени, енергични и красиви в народните носии... Истински професионалисти!!! Още много песни и индивидуални изпълнения – в различни стилове, танци... С небивал ентусиазъм и специални артистични тоалети в яркожълто момичетата от СИП–а по музика, ръководен от Лидия Масларска от ОУ - Студена замениха традиционното с модерно звучене, представяйки своя танц. Не липсваха и рап-изпълнения, но безспорен фаворит на публиката се оказа скеча на „бабата”, изпълнен от Антонио от ОУ с. Дивотино. Не можем да не отбележим и яркото присъствие на професионалния вече дисководещ Мартин от 8 клас, който през всичките тези часове не допусна да угасне пламъка на доброто настроение...

Празникът оправда очакванията - динамичен, искрящ - превърна всяко дете в пряк участник, а не само в  зрител. Даде възможност на всеки да прояви свое умение или просто да осъществи мечтата си – да бъде по-различен и по-дързък! Даде криле на запознанството, което вече е позабравено – на живо, а не само във виртуалното пространство. Амбицията ни е този празник на талантите да се превърне и в празник на приятелството – ценност, важна и в миналото, и в нашата съвременност...