История

The fashion de tods homme

Там,гдето знанието вече не живей...

В песента на Панайот Пипков "Върви народе възродени" се пее "Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, гдето знаньето живей!" За жалост,в село Студена народността отдавна е паднала,дори умряла! Основно училище "Васил Левски" е закрито! Третото училище в България,един от символите на следосвобожденското ни образование,вече няма да ехти от детски гласове.

sses 2012o overcast night, overcast in the s

I the Sohu < / p >

Sohu cartier copies microblogging

QQ Cheap wedding dresses friends

white society

happy network

mother of the groom dresses everyone net < / p >

Douban

i

phone

Писател, жител на Студена прави филми за Чуйпетлово и Попово през 1978 г.

Кадри от филма "Чуй петала"Роденият в Попово и живял известно време в село Студена поет и драматург Константин Павлов прави два игрални филма посветени на Югозападна Витоша - за Чуйпетлово през 1978 година и за изселеното Попово през 1976 година.

Селото, което днес се бори за своето възстановяване, заради изселването му през 50-те години заради строителството на язовир Студена, Попово, в миналото е било подложено и на други перипетии, довели до неколкократната промяна на името му. Във филма "Спомен за близначката" (главната женска роля е на Невена Коканова) то се нарича Чекало. "Чекало" е пароним на на турското име на селото "Джегал", което означава

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !

Прекланям се пред подвига на всички загинали за Освобождението на България...

 

Честит Трети Март Студенци!

На трети март 1878 година в Сан Стефано представителите на Русия и Османската империя подписват мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Според договора се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция.

Изследовател на "Илиада" разкрива загадката за произхода на морените

Морена-пирамидаМоже ли тук на Витоша да се намира едно от чудесата на света? Какво е общото между морените и движението на слънцето?

Морените по река Рударщица реализират чудно слънчево отразяване в дните на слънцестоене и равноденствие

Не случайно съобщаваме за това откритие непосредствено след Коледа или дните на зимното слънцестоене. Всяка година на 22 декември слънцето достига най-ниската си траектория спрямо южния хоризонт, стои на това ниво в продължение на три дни и след това започва да се "въздига". В днешно време и децата в първи клас вече знаят, че не слънцето се върти около земята, а тя около него, но едва ли всички ние сме достатъчно наясно колко

Романът "Крепостта на ковачите"

Първта книга от новия български роман "Крепостта на ковачите" вече е на пазара с логото на КК Труд.

Интересно че, че богатата биография на автора - който е роден и израстнал в Студена, не е свързана с литературата. Той обаче демострира не само писателската си дарба, но и куража си да изгради епичен разказ за съдбата на един род и борбата му за оцеляване в продължение на два века.

Поручик Неделчо Иванов Бончев

Вижте на каво се натъкнах,съвсем случайно :

Разпространи съдържание