Писател, жител на Студена прави филми за Чуйпетлово и Попово през 1978 г.

Кадри от филма "Чуй петала"Роденият в Попово и живял известно време в село Студена поет и драматург Константин Павлов прави два игрални филма посветени на Югозападна Витоша - за Чуйпетлово през 1978 година и за изселеното Попово през 1976 година.

Селото, което днес се бори за своето възстановяване, заради изселването му през 50-те години заради строителството на язовир Студена, Попово, в миналото е било подложено и на други перипетии, довели до неколкократната промяна на името му. Във филма "Спомен за близначката" (главната женска роля е на Невена Коканова) то се нарича Чекало. "Чекало" е пароним на на турското име на селото "Джегал", което означава "поп", откъдето пък идва и "Попово". При идването на новата власт на 9-ти септември 1944 година, която отрича религията, името е сменено на "Витошко", което пък име официално е оцеляло до днес като название на ловното стопанство, обхващащо землището на бившето Попово. Още по-рано селото е носило името "Сръбски самоков", заради сръбските майстори металурзи, които са се заселили да обработват желязото, добивано в Кладница. Това пък име било променено през Балканската война, защото България е била във война със Сърбия.

Другият филм, за Чуйпетлово започва с легендата за произхода на името на селото и се казва "Чуй петел". Николай Бинев, Невена Коканова и други звезди на българското кино играят в него.

Повече подробности за двата филма, както и възможност да ги изгледате целите, и повече за биографията на Константин Павлов, можете да намерите в статията посветена на тях на сайта на село Чуйпетлово.

Нюанс в тази публикация е, че тя се появи точно по време на избори и касае две села с много дълбоки проблеми - едното, Попово, изчезнало и борещо се да се появи отново на бал свят; другото, Чуйпетлово, изчезващо поради естествено обезлюдяване. Ето това би бил много любопитен въпрос към бъдещите ни общинари и кандидат кметове, който да се включи в списъка който се събира от предходната публикация. Дали те биха се борили за каузата на възстановянането Попово и възраждането на Чуйпетлово? Какво мислят за това кандидатите за кметове на селата в съседство на Попово и Чуйпетлово, кандидат-кметовете на Перник и кандидат общинските съветници на общината? Сега е моментът да се чуе тяхното мнение по един въпрос доста различен от отегчителните теми за асфалта, чистотата и осветлението, който също така е и дълбоко съдбовен за няколко стотин избирателя и исторически важен за целия регион на Югазападна Витоша.

Към двата филма кликнете ТУК