В 15 часа в деня на пожара всичко е изглеждало почти безобидно

  • Възможно е пожарът да е умишлен
  • Малко са били доброволците, участващи в гасенето
  • Няма материални загуби

Неволна или умишлена човешка намеса е предполагаемата причина. Огънят обхвана близо 2000 декара сухи треви и храсти в махала Чифлика. Сигналът за пожар е получен в 12 часа на обяд.

Марио Картулев, началник сектор в ОУ на ПБЗН:

"Първоначално, когато пристигнахме бяха около 1000 декара и имаше доста голям периметър, пожарът се разпространяваше кръгово. Общо взето съсредоточихме силите и средствата в две основни направления откъм широколистната гора, която да можем да спасим, и откъм вилите, също и тях да спасиме. Засега откъм вилите периметъра (то си вече личи) е загасен фронта, остава само една малка част от широколистната гора, която точно в началото е обхваната, но там има път, долина и сме съсредоточили всички сили и средства, и се надяваме, ако се запази времето, в най-скоро време да го загасиме."

На мястото имаше и доброволци, но като цяло само малка част от хората, живеещи в селото, са пожелали да се включат в гасенето. До 15 часа следобяд екипите все още се бореха с огнената стихия. Според първоначалните предположения най-вероятна причина за пожара е човешка намеса. Предстои да се изяснява дали обаче е било небрежност или умишлен палеж. Добрата новина според огнеборците е, че няма материални загуби.

Това е репортажът, направен към 15 часа следобяд, на телевизия Кракра за пожара в махала Чифлик. Няколко часа по-късно е намерено тялото на Ели Дамбова, която заедно с мъжа си и сина си са започнали да гасят сами пожара и те са подали сигнала в пожарната. Останала за кратно сама, тя вероятно се е задушила от дима. Уви, противно на констатациите на органите на реда в злощастния следобед, щети има и те не са материални, а много по-големи - загубен е човешки живот.

Карта на махала Чифлика:

Източник: ТВ Кракра

(Новината може да се проследи във видеото по-долу като тя започва от минута 14)