Стената на язовир „Студена“ е напукана от земетресението и тоя трябва да бъде източен за ремонт.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев  на обсъждане ще има ли увеличение на водата и кои райони на страната са застрашени от воден режим през лятото.

„Най – сложно е положението с язовир “Студена” край Перник, чиято стена се напука при земетресението през май 2012 г. Проблемите със стената са се оказали сериозни и най – доброто решение от инженерна гледна точка е изпразването на целия язовир и основен ремонт на стената „, каза инж. Симидчиев, цитиран от „Медиапул“.

Това обаче означавало Перник да остане без вода, защото язовир “Студена” е единственият му водоизточник. За да не се стига до тази ситуация, се предвиждало да се направят допълнителни водохващания от Витоша, чрез които да се осигури вода на перничани, обясни Симидчиев.

„За първи път чувам подобно нещо. Стената на язовира не е напукана и няма нужда от изпускане на водата. Няма и опасност от скъсване на стената“, категорична е директорката на „Вик“ инж. Искра Златанов.

Стената на „Студена“ наистина ще бъде ремонтирана, но не защото е пропукана от земетресението, а защото това не е правено повече от 50 години. Обновяването е на стойност над 32 милиона лева и се финансира от Световната банка и държавата.

 

източник:mirogled.com