Сирни Заговезни е. Днес се иска прошка.

 

Всички грешим. Грешим и в отношенията си с приятелите, и в отношенията си с най-близките си. А има хора, на които им е много, много трудно да кажат думичката “извинявай”.

В християнския календар обаче, има един ден, който ни дава право да се покаем, ден, който е отреден специално за искането на прошка - Сирни заговезни.

Празникът е винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. От векове православните християни в България честват Неделя на Всеопрощението. В народните обичаи този ден се нарича Прошка.

Прошката е велик символ на морала и благородството - само човек с дълбока душевност може искрено да прости и да поиска да му бъде простено. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душата си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Това е време за подготовка за празника на Възкресението, време на покаяние и на пречистване.

На литургията в храма се чете Евангелието с част от Проповедта на планината, а в края на вечерното богослужение, всички взаимно се опрощават.

На Прошка цялото семейство се събира на трапезата. Тя е богата на млечни продукти, яйца и риба. Голямата баница със сирене е задължителна. Едно твърдо сварено яйце се връзва в червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва голяма веселба, когато и деца, и възрастни се опитват да отхапят от яйцето. Този обичай се нарича хамкане. Същото се прави и с парче бяла халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината.

На Прошка, с целуване на ръка, всеки се обръща към другите с думата ‘Прости’. Отговорът е ‘Простено да ти е’.

Да поискаме прошка на днешния ден!