Александър Томов излиза от политиката и влиза в затвора

Софийски Градски Съд осъди Александър Томов на девет години затвор. Той е признат за виновен по едно от четирите обвинения.

Александър Томов и Иван Иванов са осъдени за това, че през 2007 г. в условията на продължаващо престъпление като длъжностни лица са присвоили от „Кремиковци" машини, съоръжения и имоти, сред които хвостохранилище и общежитието на комбината, които са на стойност 7 милиона и 50 хиляди евро.

Престъплението е с нанесена щета в особено голями размери.

СГС определи 9 години затвор за двамата, което е под минимума, предвиден от НК, а именно от 10 до 20 години затвор.

Освен това Томов и Иванов ще бъдат лишени от правото да заемат ръководни позиции и да упражняват професия, свързана с материална отчетност.

Александър Томов и Александър Гарибов бяха оправдани от съда за това, че през 2007 година в условията на продължаващо престъпление са присвоили от ПФК ЦСКА над 3 490 000 евро.

Според СГС Томов и Иванов са невинни и по обвинението за изготвянето на документи с невярно съдържание, което е престъпление по член 311 от НК.

Двамата са невинни по обвиненията за това, че са нанесени финансови вреди на "Кремиковци" за над 29 милиона лева.

Божко Бонев също беше оправдан по повдигнатото му обвинение за това, че през 2007 година е помагал на Томов и Иванов и умишлено ги улеснил в извършване на престъпление по член 203.

Томов и Иванов трябва да заплатят разноските по делото в размер на над 4 000 лева. Решението може да бъде обжалване в законовия 15-дневен срок пред САС.

Пред журналисти Александър Томов заяви, че това е нечестно от гледна точка на морала и допълни, че решението е юридическо неправилно.

Продължаваме битката по по-различен начин - на следваща инстанция.", заяви бившият президент на ПФК ЦСКА. Той посочи, че в близките дни ще направи по-подробно изявление.

Това са колективни решения на всички от управителния съвет и ние сме ги изпълнили.", уточни Александър Томов.

Той допълни, че този път няма да бъде толкова „тих и изчаквателен", тъй като очевидно нещата са по-дълбоки. „Какво в една частна компания може да бъде нередно, когато нейният колективен орган и собственика възлагат да продадем нещо за нещо друго?", обърна се към медиите Александър Томов.

Той посочи, че е прецедент държавата в лицето на прокуратурата да се бърка в частни компании и да решава дали една сделка е правилна или неправилна.

„Не сме искали да го правим кеш, а да го правим с материални активи, защото е по-изгодно", уточни Томов. Той допълни, че ще трябва да търси международна правна помощ.

„Правото е общо - и тук, и в Европа", смята бившият изпълнителен директор на „Кремиковци".

„Моралът е нарушен цялостно, защото цялото обвинение е формирано от работна група, начело с Алексей Петров", категоричен е Томов.

Той допълни, че в случая има политически и икономически интереси.

„Това на практика означава, да не мога да се кандидатирам за нищо и не мога да участвам в политическия живот", обясни Александър Томов. „С Алексей Петров не ме свързва нищо. Аз съм го изгонил от „Кремиковци", припомни още бившият изпълнителен директор на комбината.

Той коментира, че хубавото в това дело е, че няма спор по фактите и допълни, че има спор само по тълкуването им.

„Всички свидетели говориха едно и също. Има спор дали това в една частна компания представлява закононарушение", посочи Томов. „Това, което е направено, е изключително изгодно и за „Кремиковци", и за ЦСКА", убеден е въпреки присъдата Томов.

Прокуратурата ще прецени дали да протестира присъдата след като разбере какви са мотивите на съда.

„Естествено ние сме удовлетворени от осъдителната част на присъдата", каза прокурор Божидар Джамбазов.

Според него съдът е приел стойността на сделките, която е по балансовите отчети, а не стойността, която е на базата на експертизата.

Джамбазов предположи, че вероятно по тази причина се е стигнало до преквалифициране по по-лекия текст от Наказателния кодекс и съответно СГС наложи и по-леко наказание.

Божидар Джамбазов сподели, че е изненадан от оправдателната присъда за сделките с ЦСКА. Той лично е убеден, че при тях има престъпление, тъй като се касае за една и съща схема.

Прокурорите по делото Божидар Джамбазов и Роман Василев определиха процеса по-скоро като успешен.

Припомняме, вчера Софийска градска прокуратура поиска над 15 години затвор за бившия президент на ПФК ЦСКА Александър Томов, което е над средния размер наказание, предвидено от НК.

Освен това държавното обвинение настоя да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия.

Срещу Александър Томов бе повдигнато обвинение в източване на футболния клуб и на "Кремиковци", където той беше изпълнителен директор. Той е обвинен за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА, както и за ощетяване на металургичния комбинат с 29 млн. лева.

Заедно с Томов подсъдими са бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божков Бонев.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1092191961