Софиянци изхвърлят боклуци край кв. „Църква“

Софиянци ползват територията на Перник за бунище. Последният случай на камиони, които стоварват боклуци, е засечен преди двайсетина дни в землището на квартал „Църква“, алармира кметът Румен Петров, писа Градски вестник.
При направена проверка на място, управникът е иззел документи на фирмата и на шофьорите на камионите, които изпълнявали поръчката за извозването на сметта. Нарушителите са от софийската фабрика „Червена звезда“ с база във Владая към ТПО „Фармахим“. Боклуците са разтоварени на камари по пътя за гробищния парк на пернишкия квартал, такива има и в гората. Купчините смет са от стъклена вата, химически материали и отпадъци, канцеларски материали, архивни документи на фабриката и други. Според Румен Петров, фирмата най-вероятно си е платила за извозването на боклука до сметището, но шофьорите са предпочели да го разтоварят където им падне. За случая е информирана РИОСВ, екоинспекцията в София и Община – Перник, като на кметството е издадено предписание за почистване на нерегламентираните сметища.
След установяване и разследване на нарушението, на база събраните доказателства, Община-Перник ще заведе дело, закани се кметът Росица Янакиева.
Друг засечен нарушител на територията на „Църква“ е и „Пътно поддържане – Дупница“, чиито камиони разтоварват строителни отпадъци от ремонта в „Изток“ край населеното място. На шофьорите са съставени актове. Камионите са заснети с камерите в центъра на „Църква“.
За спазване на направените от екоинспекцията прадписания, кметството трябва да отдели около 2-3000 лева, за да почисти чуждия боклук, възмущава се кметът. На този етап сме извозили 16 камиона, като не са почистени гористите райони. Една от най-уязвимите зони в района е ловната между „Църква“ и Студена.
Преди време „Градски вестник“ писа и показа снимки на камарите боклуци край село Драгичево, също стоварвани със софийски камиони.

Иаточник: http://zapernik.com