"ще започнат избиване на кучетата, ако не се вземат други мерки"

Глутници кучета тормозят жителите на пернишките села. Проблемът с бездомните животни бе поставен на вниманието на кмета на общината Росица Янакева от управници на населени места, предаде Фокус.
Те посочиха, че с настъпването на зимния сезон уличните песове стават по-смели и агресивни и нерядко нападат хората. Стопаните, които в края на лятото напускат селските си имоти и отиват в града, оставят без надзор кучетата си, които скитат на воля, за да си търсят храна. Селските кметове настояват да бъдат наложени строги санкции на безотговорните стопани като им се отнемат и четириногите. Само в квартал „Църква“ през последните месеци има 20-ина човека, ухапани от кучета, каза на местният управник Румен Петров. Сред пострадалите са и две деца, чиита крачета били разранени, а малките – уплашени и стресирани. Само в района на училището в „Църква“ има над 10 кучета. Заради глутницата, родителите водят децата си чак до вратата на учебното заведение. За проблема ежедневно сигнализира и директорът на училището. Хората и особено семействата на пострадалите от агресията на четириногите, ще започнат избиване на кучетата, ако не се вземат други мерки, изразиха настроенията на жителите и кметовете на Кралев дол, Студена и Батановци.
Кметът Росица Янакиева разпореди всички кметове, които имат проблеми с бездомните кучета, да внесат оплакванията си като докладни. В документите ще бъде посочен броят и на ухапаните жители, и на инцидентите. По повод проблемите с уличните кучета, общинският кмет заяви, че ще бъде разтрогнат договорът с фирма “Антик”, която пое ангажимент за рязко намаляване популацията на безстопанствените животни в Перник.

Източник: http://zapernik.com/26934/