За опасна екзема, пипната по Голо Бърдо, сигнализира кметът на Студена

Непозната екзема поразява хора из Голо Бърдо, сигнализира пред репортер на сайта pernik.com кметът на пернишкото село Студена. Овчари и козари от селото  масово са прихванали кожната инфекция. Обриви получили и две семейства, излезли на излет в планината. От изчервявания по кожата се оплакват и местни ловци. Тъкмо седнахме да хапнем на тревата и кожата ни започна да пламва, разказа един от участниците в пикника. По откритите части на кожата се появявали мехурчета като при опарване с коприва, само че пълни с вода. Усещането било много мъчително и нетърпимо. Това накарало компанията колективно да се озове в Бърза помощ. Очевидец разказва, че пострадала жена, напълно разсъблечена се потопила в коритата на чешма за водопой на добитъка в близката планина. Заразата се среща най-често в местността „Извора", малко над махала „Чифлик" на Студена. Обринати пастири има и около няколко други водоема.
Кметът на Студена Валери Спасов сигнализирал за случая в РИОКОЗ. От там искат становища на кожните лекари. Настояли са и да видят някои от обринатите.
Хората търсят връзка между непознатата екзема и гибелта, споходила крушовите дървета преди години, когато падаха бомбите с обедненен уран около границата с Югославия. Други пък си мислят, че непознатото страдание е свързано с взривовете, които се ползват от кариерите за инертни материали в землището на селото.

Новината мигновено обходи сайтовете на най-популярните медии. След фаталните кариери, сега странна кожна инфекция вкара Студена в новините.