Иван Олюшков от Студена: "Медът е не само вкусен, но и отлично лекарство!"

Рекордьорът по пчелни семейства Иван Олюшков от пернишкото село Студена твърди, че пчелният мед може да се използва като лекарство за много заболявания.

Той има над 40 пчелни семейства, а стигал и до 52. Редовно следи новостите в пчеларството. Наскоро беше на националния събор на пчеларите в Беклемето. Освен по-евтините пчели-майки за по 12 лв. при нормални 17 лв., там той се нагледал и на нови модели кошери и нови способи за отглеждане на пчелите. С колеги от страната и неколцина членове на пернишкото пчеларско дружество пчеларят обменил ценнен опит и споделил честите неволи.

Разбийте една лъжица чист пчелен мед в чаша вода, а може да я избъркате и с домашно кисело мляко и това ще ви успокои болките в стомаха. Тази стара и добре позната рецепта известният производител на мед припомни тези дни, когато мнозина бяха натръшкани от летния грип.

Обикновено пчеларите се оплакват от липса на пазари, но за Иван Олюшков това не е проблем. Колкото може продава, но още повече раздава на близки и познати. Буркан дъхав полифлорен мед от неговия пчелин има в много къщи и ако не се свърши за лекуване на летния грип, зимата подслажда билковия чай и го прави още по-полезен.

Гърло, кашлица, хрема и даже младежки пъпки - всичко може да се изцери с пчелния мед, твърди бай Иван. Медът е не само вкусен, но и отлично лекарство, убеждава той.

Учени също са потвърдили, че някои видове мед може да са по-ефективни от антибиотиците при лечението на рани и инфекции. Оказва се даже, че бактериите не могат да се приспособят и да станат резистентни към меда, както става с антибиотиците.

Освен мед, от пчелите бай Иван добива и пчелен прашец, и прополис. Опитвал е даже да извлича и пчелно млечице. А това са наистина чудодейни церове за много болести. Как точно да се приемат разкрива опитния пчелар според пациента. Градски вестник -166/31 август 2010г.