Колоездач-ветеран от Студена участва във велоразходка в Перник

Щафетата на младите предаде 72-годишният колоездач-ветеран Асен Рибарски от село Студена. Като ученик в гимназията той пътувал всеки ден от Студена до Перник без значение какво е времето, за да ходи на училище в гимназията. После станал добър състезател и стигнал до титли. Той пожела на младежите да носят жълтата фанелка въвм всичко и да обичат велосипеда за здраве и спорт. От центъра на пернишкият квартал Църкава до централния градски парк на Перник премина велоразходката, организиран по повод Международния ден на младежта - 12 август. В прехода се включиха около 60 момчета и момичета с идеята заедно да поспортуват и да празнуват.

Организатор беше Консултативният съвет за младежка политика към Община Перник. Старт на маратона даде кметът Росица Янакиева. Тя поздрави младежите за това, че сами се се организирали и като видя масовото доброволно участие обеща да се мисли и направи повече за създаване на по-добри условия за колоездене в общината. Тя самата също яхна велосипед, но за кратко. Разказа, че обучението й в детска възраст завършило със злополучно падане и после не понечила отново да управлява само две колелета.

Към велопохода се присъедини и заместник-кметът Иван Джегалски. Той бил около пет-годишен, когато му купили първото колело. Това станало в Лом. От радост не спал цяла нощ, а като си тръгнали на сутрлинта към Перник, казал на родителите си те да пътуват с колата, а той ще ги следва на колело

Колоездачите финишираха в градския парк, където празникът продължи със занимателни игри и награди. На томбола бяха разиграни колело и билети за филма „Мисия Лондон".

Празничната програма продължи с концерт на участничката в „България търси талант" Николета Станойкова. После младежите освежиха пейки и катерушки в парка.

Източник: http://ipernik.com/novini/10850.html