В Студена недоволстват заради изкореняване на саморасли борчета от земеделски терени

Жители на Студена недоволстват срещу частна фирма, изкореняваща саморасли борчета на територията на техни земи, съобщила на пернишки информационен сайт Емилия Велинова.

 

Имало и протест по нивите, откъдето били изваждани младите иглолистни дървета. Хората твърдели, че те били изнасяни за Гърция. Сигнализирали кмета на Перник Росица Янакиева в приемния й ден. Била извикана и полиция на мястото, за да бъде проверена законността на предприетите действия.

 

Пред репортер на сайта кметът на Студена Валери Спасов обяснил:

„Това са земеделски земи, хората са упълномощили кооперацията да ги обработва. И тъй като две-три години те не са били обработвани, са обрасли тръни и саморасли борчета. Кооперацията е сключила договор с плевенската фирма ЕКОЛЕС да бъдат извадени тези борчета. Не съм чул те да отиват за Гърция. Доколкото зная дръвчетата се вадят с корените с цел да бъдат посадени на друго място, тъй като въпросната фирма има разсадник и се занимава със залесяване. А собствениците на земите, които са 25-26 човека, са подписали декларации, че са съгласни с всичко това и са получили пари от фирмата под формата на обезщетение.
Има хора, които нямат нищо общо с въпросните земи, тези хора протестират за абсолютно всичко тук, без да имат никакво основание за това.
Когато разбрах, че се вадят борчета реагирах веднага - информирах директорът на ДЛС „Витошко-Студена" г-н Дамянов, на място ходи и полиция, и дознател. Хората навсякъде се борят да се почистят и обработят такива терени, а тук при нас става точно обратното. Доколкото разбрах, не знам от злоба ли е, онази нощ някой е минал и е прерязал върховете на всички борчета. А тези борчета не са садени от никой. От Горското казаха, че това не е горски фонд, а са земеделски земи."