Фалшиви слухове за шейхове-инвеститори от Кувейт разбуниха духовете в Юго-западна Витоша

Спокойно, няма сензации, освен, че бюрокрация може да отклони 25 млн инвестиции за района

След като тези дни чухме сензационни новини, че едва ли не лично шейхът на Кувейт ще строи къщи в Рударци, днес ще ви представим истината, такава каквато я знае нашумелият като "посредник" на шейха, консултантът на проекта инж. Цветко Тужаров.

Ситуацията около намесването на негово величество шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах е най-малкото дипломатически скандална. Скандална е също, не заради притесненията на местните, че тук може да бъде построена джамия, а защото бюрократичната машина пречи да бъдат инвестирани 25 млн. евро в района.

За да сте по-наясно с мащабите на сумата 25 млн. евро, лесно можете да сметнете, че тя е равносилна на годишните заплати на над 5 000 човека - доста повече от трудоспособното население на Кладница, Рударци и Драгичево взети заедно. Доста повече от парите, които досега се въртят в района въобще за една година.

Каква е истината в тиражираната информация?
Шейхът няма нищо общо, а цитираният като посредник на инвеститорите инж. Тужаров не е такъв!
На 12.04.2010 г. в. Стандарт гърми със сензационната новина "Шейх вдига село край Перник". И още "...ще бъдат построени върху 6 дка, закупени от шейха на Кувейт Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах". "Шефът на камарата на инженерите в Перник Цветко Тужаров е посредник на регистрираната в България фирма "Юниестейд", която се грижи за инвестициите на шейха." пише още всекидневника.
Истината: Собственици са граждани на Обединените арабски емирства, не шейхове, а инж. Тужаров чрез фирмата си за консултации и строителен надзор "Супервайзер" ЕООД е бил само консултант, като е извършил оценка на инвестиционния проект и с това договорните му отношения с инвеститора са приключили. Той не е посредник на сделките мужду фирмата собственик и общината или физически лица, както е описан в статията. Камарата на инженерите в Перник няма никакво отношение към проекта и не бива да бъде намесвана. Единствената връзка с инж. Тужаров е, че той освен управител на "Супервайзер" ЕООД е и неин председател. Точното название на фирматаинвиститор е "Юни истейт - България" ООД

Представяте ли си какво става, когато един от трите най-тиражни национални вестника обявява някой за посредник на арабски милионери! "Тази вменена ми функция ми донесе изключително много неприятности - многобройни обаждания и е-mail-и, постоянно ме обсибват с въпроси и предложения за закупуване на имоти от името на шейха на Кувейт." - ни се оплака самият инж. Тужаров.

Историята на проекта е следната
Фирмата "Юни истейт - България" ООД преди повече от шест години закупува имоти с площ около шест декара в местността Кръстопъто по пътя за Държавно дивечовъдно стопанство "Витошко - Студена" в землището на с. Рударци. Пет години нашата бюрократична система бави потенциалните инвеститори от Кувейт с процедури по преотреждане на терена и пр. В крайна сметка теренът вече е урегулиран и е изготвен инвестиционен проект за малко селище, състоящо се от 35 къщички и две обслужващи сгради. Селището е предназначено за продажба на кувейтски граждани. Проектът не предвижда изграждането на джамия и никога не е поставян въпрос за това.

Главният проблем
Шест години обаче не е решен и въпроса за предстоящото захранване с питейна вода на селището. Причината е, че съществуващият водопровод, който минава покрай имотите на фирмата-инвеститор, захранва с вода махала Рударска на с. Драгичево, като водните количества са недостатъчни. Последвало е решение на Общински съвет Перник за забрана за присъединаване на нови потребители към съществуващата мрежа на с. Рударци, поради което ВиК Перник отказва да подпише предварителен договор за присъединяване, който е небходим съгласно чл.143 от ЗУТ за издаване на разрешение за строеж на селището.

Решението
Техническо решение на проблема има. През 2007 год. по поръчка на община Перник е изготвен и е одобрен работен проект за допълнителното водоснабдяване на мах. Рударска от пречиствателна станция Рударци. След реализирането на проекта ще се освободят водни количества за захранване на въпросното селище и други имоти в Рударци, без да са ощетени жителите на с. Драгичево. Община Преник ще търси средства за неговото реализиране, но въпреки това специалистите от ВиК Перник за сега очевидно не желаят да решат проблема.

За или против
В следствие на еуфорията около сензационните публикации местните започнаха дебат, особено активен в сайта на село Рударци. "ЗА" или "ПРОТИВ" арабските инвеститори - това е въпрос, който тормози местните. В медиите бяха цитирани негативни мнения на кмета на Драгичево Росица Стоянова, а кметът на Рударци Симеон Павлов дори пожела да се свика общо събрание на селяните, които заедно да одобрят или отхвърлят инвеститора. Основните аргументи срещу проекта са страховете на местните от недостига на вода, който бурното строителство може да предизвика, както и прокрадналите се хипотези, че чужденците ще развият агресивна мюсюлманска пропаганда, чрез построяването на джамии.

Аргументите в полза на проекта, обаче са значително повече и те са икономически, освен това, че джамии не се предвиждат. Очевидно регионът би спечелил само от наличието на богати собственици и ето какво би се случило, ако строителството започне:

  • Ще бъдат вложени около 25 млн. евро в проекта;
  • Ще бъде подобрена инфраструктурата в с. Рударци и региона;
  • Ще бъдат открити нови работни места покрай строителството и обслужването на селището;
  • Ще има нови богати жители, които биха консумирали в нашите магазини и биха си оставяли непрекъснато част от парите в с. Рударци и наоколо;
  • Инвеститорите дори са готови да инвестират в довършването на строежа на яз. Реянци, чийто строеж е спрян преди повече от 10 години и едва ли ще се намерят средства за неговото довършване. Този язовир би подобрил водоснабдяването на Радомир, Батановци, Земен и Перник, но очевидно и това няма да се случи.

Едва ли е нужно да се поставя под съмнение отговорът, на който местните вече са си отговорили от преди няколко години, откакто започна интензивното инвестиране в имоти и разрастване на жилищните територии в района на Рударци и Кладница, но те още тогава приеха, че имотна експанзия ще има.

Евтините сензации
Автор на статията в Стандарт е журналистката Анна Георгиева, която е почерпила информация от цитирания в там зам. кмет на община Перник арх. Михайлов. Търсена е умишлена сензационност, която в последстви е поета и в същия вид новината е тиражирана в множество други вестници и медии, включително разбира се и в нашия сайт. Предаването на информацията не само се мултиплицира и видоизменя като същинска мълва. Сайтът citybuild.bg, например, увеличава площта на терена от 6 на 8 декара, а очакваната инвестиция от 25 на 35 млн. евро.

Не на последно място в статията в Стандарт се цитира още един грешен факт, който отново е препубликуван в повечето от останалите медии. Това е споменаването на вилното селище Делта Хил, за което се казва че "Върху 400 дка вече са построени 306 къщички". Истината е че строителството е изпълнено на по-малко от 1/4 от плановете и са построени само около 50 къщи.

Напомняме, че миналата година също през април, журналистическа публикация в БТА откри нова сензация във внезапното "поевтиняване" на имотите. Лесно за отгатване е, че медиите могат много ефективно да бъдат използвани за манипулиране на цените и търсенето на имоти. Четейки между редовете в подобни статии, можем да открием "евтин" PR. Важното, обече е, и всеки жител в района на Юго-западна Витоша добре го знае, че "раят на Витоша" не се нуждае от евтин PR и лъжовни атракции. Всичко тук е естествено привлекателно и е важно да се борим срещу всичко, което пречи на разцвета на района. Медийната ескалация, която коментираме тук, пречи - тя измести водещия проблем, който наистина се нуждае от медийно внимание - ВиК бюрокрацията спъва икономическия разцвет на района. Истинската задача тук е да се потърсят отговорните институции за разрешаването на този проблем.