Народно читалище Светлина село Студена

Годишнина от полета на Георги Иванов

Годишнина от полета на първия български космонавт
Преди 31 години Георги Иванов излетя на кораба “Союз 33”
31 години се навършват днес от полета на първия български космонавт. На 10 април 1979 г. излита корабът “Союз 33″ с Георги Иванов на борда. Командир е Николай Рукавишников. Приземява се на 12 април 1979 г.
След успешния старт корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за скачване със станцията Салют-6. На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. След приближаването и установяването на визуален контакт, отказва основният двигател на кораба Союз-33. По разчет двигателят е трябвало да се включи за 6 секунди, но това не става и той се самоизключва. Отказва и системата “Игла”.
Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат. Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.
Полетът на “Союз 33″ остава и с приземяването си в историята на космонавтиката. Те се подготвят за навлизане в атмосферата с резервния двигател, но той не се самоизключва по разчет. Командирът Рукавишников ръчно спира двигателя. Но, капсулата има прекалено силен импулс и навлиза в атмосферата под много остър ъгъл и голямо ускорение. За щастие космонавтите издържат и оцеляват. Капсулата на “Союз”-33 се съхранява в Музея на авиацията в Пловдив.
http://www.vsekiden.com