Народно читалище Светлина село Студена

ОТЧЕТ за дейността на библиотеката при читалище „Светлина”с.Студена,общ.Перник през 2009 година

1. Библиотечна дейност -    Библиотеката при НЧ”Светлина”с.Студена,общ. Перник  продължи да работи в съответствие с призванието да създава връзки между хората и информацията в нашия динамичен свят.
В селото ни , тя носи отговорността да се развива като съвременна библиотека,отговаряща на всички предизвикателства на информационния свят. Нашите приоритети са да бъдем полезни на ползвателите във всички области на знанието, да осигурим равен достъп до знание и информация на всички потребители,да участваме в проекти и да търсим начини да обогатяваме библиотечния фонд, за да превърнем библиотеката в съвременен център за четене и информираност.
2009г. за нашето читалище беше юбилейна. През далечната 1919г.,първите 50 членове на читалището даряват и събират 120 тома книги и слагат началото на читалищната библиотека.
 За тази специална за нас годишнина направихме презентация,която публикувахме в сайта на село Студена и други електронни издания.
Във връзка с ролята на библиотеката в културния живот на нашето село, проведохме среща-разговор с учители и ученици,с които обменихме идеи  за съвместни дейности.
1.1    Наличният библиотечен фонд е 15617 тома литература.
Комплектуването на библиотечния фонд е основна задача на читалищната библиотека. През изминалата година участвахме в Проекта на министерството на културата „Библиотеките-съвременни центрове за четене и информираност”.
1.2     Закупени нови книги - Наред с основната финансова подкрепа от програмата за
обогатяване на фондовете на българските библиотеки ,която през 2009г. не се осъществи,през отчетната година библиотеката разчиташе на дарителство. Фондът се обогати  със  76 тома литература .
С цел обогатяване на библиотечния фонд традиционно поддържаме контакти с български издателства.
1.3     Брой абонаменти – Библиотеката поддържа абонамент към  вестник „Рики”-  кандидат-гимназист.  Ползва се пълноценно в читалня от ученици и кандидат-студенти.
1.4    Брой читатели – През 2009г. в библиотеката на читалище „Светлина” са регистрирани  177 читатели. Основната група читатели в нашата библиотека са ученици до 14г. Техният брой е стабилен .Читателите над 14г. са ученици горна степен,студенти,работещи и пенсионери. Анализът на читателския състав показва промяна в полза на читатели горна степен и пенсионери. В разделението на читателите по професии,все по-голяма е групата читатели отбелязани в графа „Други”,което показва,че много професии са извън традиционната библиотечна статистика. Преобладаващата част от читателите – повече от половината са жени,останалите мъже. Броят на студентите читатели в библиотеката е намалял,което се дължи на факта,че младите хора активно ползват възможностите на интернет,някъде извън библиотеката.
1.5    Брой читателски посещения -  През отчетния период в библиотеката бяха направени 980 посещения
В заемна  602  и в читалня   378  посещения . 
Посещенията в заемна за дома са основни за нашите читатели. В читалня посещенията са направени основно за интернет справки. Броят на хората ползвали читалня за периодика е спаднал,тъй като нямаме абонамент през отчетната година за ежедневник.През 2009г. поддържахме абонамент за вестник”Рики” – гимназист,който е в услуга на основната ни група читатели и ученици от горен курс.

1.6     Заета литература – Общият брой на заетите библиотечни документи през 2009г             .         е 2111.   В отдел”Заемна” книги- 1727 и  други библиотечни документи –
          изтеглени от интернет и периодични издания ползвани в отдел”Читалня”- 384.
1.7.    Литературни витрини – 12
          Литературните витрини  направени в библиотеката ,отбелязват годишнини на
          български и чужди писатели и общественици.
          Библиотеката със своите възможности участваше в честването на дати и
          годишнини от национално и местно значение ,инициира културни прояви
          посветени на децата по време на националната библиотечна седмица.
 
          Участие на библиотеката в проекти и програми

Библиотеката участва в проект по програмата за финансова подкрепа към Министерство на културата – „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.
Библиотеката участва в първия етап на Програма”Глоб@лни библиотеки и спечели участие.
Наши приоритети са проекти свързани с капитален ремонт на сградата на читалището и в това число на библиотеката,за да се превърне в приятно място за организиране на културни читателски общности – клубове и информационни дейности.