Народно читалище Светлина село Студена

КРАТКА СПРАВКА ЗА ДЕЙНОСТТА НА БИБЛИОТЕКАТА

Читалище"Светлина"с.Студена е традиционно отворено към цялата местна общност,като обединява и приютява всички,които искат да се докоснат до неговата същност.

Едно от основните звена в читалището е дейността на библиотеката.

Книжното богатство бавно,но постоянно нараства.През последните години продължихме да комплектуваме библиотечния фонд и започнахме целенасочено да събираме и други носители на информация,освен книжните-дискети и дискове.

В скромния ни детски отдел има компютър,на който деца и малки ученици слушат приказки,играят на логически и конструктивни игри.

От 2005г. в читалището има интернет връзка.Читателите ни с удоволствие ползват достиженията на интернет и изискванията им стават все по-големи. За да отговорим на новите предизвикателства,през тази година планираме дейността автоматизация на библиотеката.

С увереността,че нищо не може да замени удоволствието да избереш от лавицата интересна книга на любим автор,ние отново разчитаме на помощта на Министерството на културата за допълнителни средства за обновяване на книжния ни фонд и превръщането на библиотеката в притегателен център на знание и информираност.

Наред с основната финансова подкрепа от програма "Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност",библиотечният фонд и днес разчита на дарителство.Стилаж с дарени книги и имената на дарителите посреща посетителите на библиотеката и създава впечатление за полезност и необходимост от това.

Стараем се да отговорим на изискванията на нашите читатели към пресата. Поддържаме абонамент към нужните за учениците вестници"Кандидат гимназист" и"Гимназист" и смятаме,че сме им полезни.

Библиотеката експонира изложби на книги и други библиотечни материали,свързани с бележити дати.Представя витрини с нова литература и по актуални теми.Организират се уроци за младите читатели,за да се научат да ползват пълноценно фонда. Работата със справочния апарат от картотеки и каталози изисква постоянство и професионализъм,към които се стремим.

Най-интересни за нашите читатели са литературните срещи с автори на книги.

Пернишките писатели Славчо Чанев и младата поетеса Деница Михайлова гостуваха на библиотеката.Живата връзка между писател-читател остави незабравими следи.

Библиотеката при читалище"Светлина"с.Студена,община Перник притежава 15 541 тома библиотечен фонд.Броят на читателите в библиотеката наброява 177.

Всичко посещения за дома и в читалня са 980,а заетите библиотечни документи 2111.

Тези статистически показатели на библиотеката за 2009г. отчитат нашата дейност като добра.

Стремежът ни е да отворим потенциала си още повече и да засилим художествено-творческата си дейност.

Нашият колектив се стреми да работи за превръщане на читалището в организация, която създава и опазва духовните ценности,с библиотека осигуряваща културно-информационна среда за всеки.