Язовир „Студена” в Перник ще бъде ремонтиран без да се изпуска водата от него

Обновяването ще се извършва по уникални и най-съвременни технологии, който нито ще замърсят водата в него, нито ще доведат до нарушения във водоподаването. Това съобщи заместник-кметът на Перник Росен Йорданов.

По проблема бе проведена среща в МРРБ вчера. На нея са присъствали заместник-министърът Радослав Русев, Майкъл Якобсен от Световната банка, която финансира проекта, Росен Йорданов и шефът на „В и К” в Перник инж. Камен Каменов.

„Още преди няколко месеца, когато се подготвяха първите проекти за ремонта на язовирната стена, бяхме категорични, че не бива да се изпуска водоема, защото това ще доведе до воден режим и сериозно неудобство на гражданите. Това, което е разработено след това, гарантира, че „Студена” ще бъде ремонтиран под вода”, заяви Росен Йорданов.

Средства за ремонта вече били осигурени. Майкъл Якобсен подчертал, че това е най-скъпия и важен проект, който финансира Световната банка, и затова е поставен под специален надзор относно изпълнението.

„Ремонт ще бъде извършен и на част от напорния водопровод. Това обаче също няма да доведе до режим, защото е осигурено резервно водоподаване”, каза още Йорданов.

Ремонтът на язовира, който струва 18 млн. евро, ще започне най-вероятно през лятото на следващата година.

mirogled.com