Как да спестим малко от задръстванията към София

Вчерашните и днешните задръствания по пътя от Драгичево към София, характерни с протяжни и бавно придвижващи се колони, отново карат хиляди водачи на автомобили да се замислят откъде да минат за по-кратко.

В приложената към тази статия карта ще предложим може би единствения работещ алтернативен път за София. Той няма да направи чудо, но ще помогне да се заобиколи най-запушената отсечка - тази от КПП Драгичево до КПП Владая.

Ако пътувате към столицата, когато навлезете в Драгичево на светофара на разклона за Рударци и Кладница трябва да завиете в дясно към Рударци. На 1300 метра се намира кръстовище в ляво, по което също трябва да завиете и на 800 метра от него ще попаднете на Мърчаевското езеро. Продължавате все направо и оттам следвате тази главна улица на село Мърчаево във всичките й извивки - тя се казва ул. Цар Симеон I. Тя ще Ви изведе след излизането от селото по път, който води до Владая. Почти през цялото време ще имате възможност от високо да наблюдавате задръстването по магистралния път и дори, ако искате, да злорадствате. През Владая продължавате по същия начин леко в дясно по главния път на селото, който ще Ви изведе точно на КПП Владая. Там вливането в потока от коли обикновено е лесно и не отнема повече от минута - винаги се намират шофьори, които ще ви пропуснат, мислейки си че ви правят голяма услуга.

В действителност от тук нататък ще ви очаква задръстването по Владайския проход, Черния кос и Княжево. Но повярвайте, чрез този обиколен път ще си спестите поне 20 минути, когато има задръствания. Така описания маршрут е с дължина 8,7 км, а по главния път е 6,5 км - само с 2,2 км е по-дълъг. Пътят не е лош и не е с много дупки, както някъде писаха. Разбира се не очаквайте път, който е ремонтиран миналата година, но вярвайте няма да си счупите колите по него. И внимавайте, карайте съобразително - все пак преминавате през населено място.

В обратната посока, когато има задръстване в посока Перник, след Владая преди пътя с еднопосочно движение можете да минете в дясно през Драгичево, който път също ще ви спести задръстване и отново ще ви изведе на кръстовището със светофара на разклона за Рударци и Кладница. От там можете да продължите по магилстралата към село Студена или към Перник. По пътя, по който ще заобиколите през Драгичево има няколко хубави ресторанта и магазини, в които можете да спрете и да отдъхнете от напрегнатото пътно движение.

Надяваме се да сме ви били полезни с тези идеи за по-малко главоболия при пътуването ви и ви желаем приятен път.

Кликнете върху снимката, за да уголемите картата.