Ремонтират язовир "Студена" със заем от Световната банка

Язовир „Студена" ще бъде ремонтиран със средства от заем от Световната банка. Това съобщи строителният министър Росен Плевленлиев около обсъжданията на държавния бюджет за догодина. Той обясни, че няма да има достатъчно пари за нови пътища и за ремонт на старите. Няма пари и за язовирите. Ще се търси заем до 81 млн. евро от Световната банка за доизграждането на три язовира - "Пловдив", "Нейковци", "Луда Яна" и за ремонта на яз. "Студена" край Перник.
Почти през четирите години на миналия управленски мандат се говореше за заветния ремонт на яз. „Студена", който за повече от 50 години съществуване е подържан само козметично. Всеки път се обявяваше и осигурено финансиране. Но освен заграждане с телена ограда покрай водното съоръжение друго така и не се случи. А ограда комай вече  няма.
Освен на пари от ЕС регионалното министерство ще разчита и на други кредити. Със заем от Европейската инвестиционна банка ще се доизгражда 5-километрова отсечка от околовръстното шосе на София и пътен възел край Бургас. От Германската кредитна институция (KfW) се очакват 34.3 млн. евро за укрепване на брега на р. Дунав при Русе и Силистра, както и за свлачище на пътя Варна - Бургас в района на Поморие (4.6 млн. евро).