1 Април - Ден на лъжата

 

Днес е 1 април, известен като Денят на шегата или лъжата. Денят се отбелязва по различни начини по света, но и досега произходът му остава неясен.

Първи април, наричан понякога Ден на всички глупци, е един от най-веселите празници в годината. И макар вече да се празнува из целия свят, е трудно да се проследи кога и как точно е възникнал. Някои го свързват със смяната на сезоните, други смятат, че появата му се дължи на приемането на новия календар.

През 1983 г. агенция Асошиейтед прес съобщава, че професорът по история от Бостънския университет Джоузеф Боскин е разкрил произхода на Деня на шегата. Според него придворният шут на византийския император Константин се е похвалил, че може да управлява държавата не по-зле от господаря си. Константин му разрешил да направи това, но само на 1 април. Впоследствие обаче се оказва, че историята е измислица и Боскин си е направил първоаприлска шега с Асошиейтед прес.

Едно от разпространените схващания е, че Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1 април към древния Рим,  когато неговото население е било съставено предимно от мъже. Римляните канели сабинянките в града, за да честват заедно празника на бог Нептун и си правели шега с тях. С влизането си в Рим жените се озовавали лице в лице с войници, които се престрували, че ще откраднат дъщерите им. Според легендата това се случвало в  началото на април...

Друго разпространено схващане за произхода на празника идва от Франция и се смята, че то е най-близко до началото на  честванията на Деня на шегата. През 16-век във Франция  празнували Нова година от 25 март до 1 април.  За начало на  новата година се приемала именно тази дата.  През 1562 /според  други източници през 1582/, по време на управлението на Шарл Девети, бил въведен грегорианският календар и новогодишният празник бил изместен на 1 януари.

Поради липсата на бързи средства за  комуникация в онези времена, новините се разпространявали бавно. След смяната на празничната дата много хора не искали да приемат промяната, докато други забравили за нея, и продължили да  празнуват на 1 април. Инатчиите и забраванковците били наречени  "глупци" и хората започнали да си правят шеги за тяхна сметка - като например да ги канят на несъществуващи партита. Жертвите на тези подбиви си спечелили прякора "априлска риба", тъй като младите риби са наивни и лесно се хващат на въдицата. Във Франция е разпространена шега да се закачва хартиена риба на гърба на хората.

С времето традицията да се правят шеги на 1 април е продължила и през 18-и век се е разпространила към Великобритания и Шотландия. В Шотландия например празникът продължава 48 часа.  Първият ден от честването се е наричал "Априлски перко". Жертвите на шегата били  изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен "Опашат ден" и бил посветен на задните части. Честването му се състояло с ритник отзад като дар за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело "Ритни ме отзад". 

В Индия празникът се нарича Хули и се чества през март.  На  31 март се отбелязва Денят на шегите и остроумията. В Испания и Мексико празникът се чества на 28 декември и се  нарича Ден на младенците. Първоначално на този ден хората почитали паметта на избитите от цар Ирод деца от мъжки пол, но постепенно празникът се видоизменил и е бил ознаменуван с шеги и закачки. В САЩ на 1 април хората си правят шеги с близки и с  непознати. Най-невинната шега е да посочиш на някого обувките и да му кажеш: "Развързали са ти се връзките". 

През 19-и век учителите се шегували с учениците, като им подвиквали "Вижте! Ято гъски!", след което сочели малчуганите с пръст. От своя  страна учениците заблуждавали другарчетата си, че нямат часове. На жертвите, хванали се на въдицата, децата викали "априлски  глупчо".

"Глупчото" според специалистите е символ на неограничени възможности. Той е невинен, тръгнал на пътешествие в незнайна посока, въоръжен единствено с убеждението, че оптимизмът ще пребъде. Той вярва, че вслушвайки се в гласа на сърцето, ще намери правилния път.

Като обобщение днес ако можете да излъжете някой го направете!

Новините