Планират ремонт на шосето в Студена

Планират ремонт на шосето в Студена
Публикувано от Градски вестник

Паважът включен в поименния списък Община Перник за 2009г. с 20 хил. лв.
Руми Борисова
Общинският път между кв. Църква и село Студена е включен в поименния списък за капиталовите разходи на Община Перник за 2009г. 20 450 лева от целевата субсидия в общинския бюджет са заделени за павираното шосе. Средствата са крайно недостатъчни за целия около 6 – километров участък, но са предпоставка ремонтът му да започне.
Няма спор, че пътят се нуждае от неотложно ремонтиране. Плачевното му състояние се дължи на преминавалите по него дълго време тежки камиони, превозващи инертни материали от кариерите в землището на селото. Пътят се ползваше и от нестандартна строителна техника по време на изграждането на отсечката от главен път Е-79 от пътен възел Даскалово до Долна Диканя. Тъкмо некачествената направа на магистралата доведе до допълнително разрушаване на паважа. Кметът на Студена Валери Спасов нееднократно е повдигал въпроса за дъждовните води от магистралата, които се изливат в дворовете на хората, по нивите и направо на шосето. На много места канавките от магистралата са заустени в канализацията на селото. Тя пък е запушена и прелива. В Студена живеят близо 2 000 човека. Повечето от жителите в трудоспособна възраст пътуват за работа, както с обществения транспорт, така и с личните си автомобили. И всички те търпят несгодите на развълнуваното шосе. По-възрастните хора си спомнят времето, когато кантонери са грижели за пътя. Тяхното основно задължение е било редовно да почистват канавките. Оттичането на водата от платното е основно условие за здравината на паважа, коментират запознати.
Надежда шосето на Студена да стане по-добро има. Говори се, че и фирмите-концесионери на кариерите ще помогнат за ремонта. А ако се намери добър пазар на самите павета, също може да бъдат акумулирани средства за асфалтиране на целия участък.